menu
Helena Hraščanec // Naš dom je blizu Moonlight brega
Vinica 2.Prosinca 2022.

Helena Hraščanec // Naš dom je blizu Moonlight brega

Živim na Vinici već 15 godina, ali je moja veza s Vinicom puno dulja jer je moja mama živjela na Vinici i tu je išla u školu. Ja sam tu dolazila kod bake. Tako da ne živim ovdje otkad smo se moj muž Marin i ja oženili nego imam vezu s Vinicom još otprije. Moja baka je živjela u slijepoj ulici, di je rasadnik, moj ujak tu živi danas i moja mama obrađuje jedan veliki vrt iz a kuće koji mi po ljeti koristimo. Gore smo znale ići po klanjcu koji je danas zatrpan. A moja prabaka je imala još kuću od blata i menije to bilo sve jako drugačije i jako daleko od grada, mislila sam da to nije grad, sad mi je Vinica, je odvojena fizički, ali osjećaj mi je da to je gradski kvart, nema više tol'ko polja, puno se izgradilo, nekad je  bilo više polja, kuruza…. 

Put do Vinice

Tu postoji jedan problem, jer nema pješačkog puta osim crne staze, netko tko hoće pješice doći na Vinicu, mora preko skrivenih puteva, netko tko prvi put dođe u Koprivnicu, ne našel Crnu stazu ni Vinicu, ona je izdvojena. Crna staza je takva kakva je, mislim da bi trebala ostati nepromijenjena, tamo živi puno životinja, lisice, jazavci, rode, ptice, ne bi bilo dobro tamo postaviti svjetlo, ali možda urediti da bude prohodniji put, da se to napraviti i drugačije.

Susjedstvo

Mi smo zapravo u jednom malom odvojku u kojem žive tri obitelji u 3 kuće – Jug, Janić i Hraščanec, mi smo si svi jako jako dobri i obavezno za neke dane kuhamo i pečemo skupa vani, pečemo kestene, pomažemo jedni drugima, između nas nema ograda, postoji samo jedan asfaltirani put, klinci se igraju, voze s biciklima. A mi imamo doma glazbeni studio i iza Mirjanine i Martinine kuće se snima Youtube projekt koji se zove Moonlight sessions, tu dolaze glazbenici iz cijele Hrvatske i snimamo to, u jednom zanimljivom produkcijskom obliku, mi smo ga sad nazvali Moonlight breg i naši susjedi znaju doći i pomoći i pogledati. Ta je točka vidljiva iz većeg djela grada, di su dvije kuće na vrhu, ispred je livada i mi tu sviramo.

Imamo super ekipu koja nam pomaže, nisu svi s Vinice, a susjedi nam daju struju, Mirjana, Martina i Kruno nam je jako pomogel, ako je zima skuhaju vino, ispeku kolače, nekakva podrška, oni to doživljavaju kao dio svoje priče jer im se odvija doslovno u dvorište, vide da je to popularno i prihvatili su to kao svoj projekt, oni su dobar i zaslužan dio projekta. To je bilo jako puno izvođača, da krenemo u rikverc, imali smo snimanje jednog benda iz Indije, a s njima su snimali Mimika orkestar, u tom sastavu sviraju najbolji hrvatski muzičari. Vojkan Jocić, Mak Murtić, Jo Kaplovitz, Nika Bauman….i još ću spomenuti da je za tu prigodu došla Hrvatska televizija u naše dvorište, s dronom su se digli s Moonlight brega i sve snimili iz zraka jer su i oni gledali Moonlight sessione pa su i oni to htjeli isprobati. Vinica je prošli tjedan dobila još jednu bilješku. Bila je Lidija Bajuk, Fran Vasilić, Bernarda Brunović. Viktor Lipić. Valerija Nikolovska, Chui, a ostalo su koprivničanci, zala Gaspar iz slovenije. Mi sad govorimo o Moonlightu, ali bilo je tu puuuno glazbenika kod nas. 

Kako se možete uključiti

Podijelite i vi svoja sjećanja, donesite predmete i fotografije za koje mislite da su važni za povijest kvarta, a mi ćemo ih fotografirati, vaše ćemo priče zapisati i snimiti i nakon toga predstaviti na ovoj internetskoj stranici.

Uključite se
Uključite se